2022 Ekim Ayı Tahmini

Nino 3 bölgesindeki deniz suyu sıcaklığı düşüşe geçti, bu nedenle La Nina, Doğu Pasifik’te etkisini arttıracak. Dolayısıyla MJO konveksiyonu Ekim’de faz 5-6-7’de yani Batı Pasifik’te hakimiyetini sürdürecek.

MJO faz 6, Ekim ayı kompoziti

QBO ekvatoral U rüzgarları 50 hPa’da da batıdan esmeye başladı, şimdilik nötr fazında olduğu için etkisi çok fazla olmayacaktır.

50 hPa U rüzgarları

Ekim’in ilk haftasında hem Ural yükseğinin hem de Batı Sibirya’daki alçak basıncın desteğiyle Kuzey kutbuna yüksek miktarda yukarı yönlü ısı akışı gönderilecek. Bu nedenle ayın 10’u gibi stratosferde minör bir ısınma meydana gelecek. Ancak halihazırda stratosferde polar vortex (kutbi girdap) daha yeni yeni oluşuyor, troposferde ise bırakın girdabı, doğru düzgün bir soğuk birikimi bile yok. Bu nedenle bence bu ısınmanın etkisi çok büyük olmayacaktır, yani kışın gibi SSW (ani stratosferik ısınma) var diyip de sevinmemek lazım. Ayrıca her SSW’nin etkileri lehimize olmayabilir.

50-70 N dikey sıcaklık profili

Atmosferik Açısal Momentum (AAM) kuvvetli pozitif fazında seyredecek, bu nedenle özellikle ayın 2. yarısında Kuzey’den derin siklonlar inebilir, konumlarını ise ekstratropikal sirkülasyonları belirleyecek.

Küresel AAM diyagramı

ENSO/NAO/AO/PDO/PNA/QBO verileriyle hazırlanan analog kompozitlere bakalım.

500 mb jeopotansiyel yükseklik anomalisi
Yağış anomalisi (mm/gün)

Ekim’de nötr NAO ve +BLO paternlerinin etkili olmasını bekliyorum. Özellikle ayın ilk yarısında soğuk ve yağışlı sistemlerin yurdumuzu ziyaret edeceğini düşünüyorum. Zaman zaman sıcak ataklar yaşanabilir ancak soğuk havalar ön planda olacak.

Güneydoğu bölgeleri hariç, Kuzey kesimleri başta olmak üzere yurt genelinde sıcaklıklar ortalamaların altında seyredecek.

Yağış bakımından ise Karadeniz ve İç Anadolu normallerin üzerinde, diğer bölgeler ise mevsim normallerinde yağış alabilir.


Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın