2022-2023 Kış Sezonu Tahmini

Klimatolojik Endeksler

Öncelikle mevsimlik tahminlerin olmazsa olmazı olan ENSO verilerine bir göz atalım. Güncel verilere göre bu kış Doğu Pasifik merkezli (EP) La Nina devam edecek, dolayısıyla MJO konveksiyon döngüsünün Batı Pasifik ağırlıklı olacağını söyleyebiliriz.

La Nina’lı kışlarda Aleut Adaları’nda bulunan alçak basınç genellikle batılama eğilimi gösterdiği için sezon boyunca -PNA paterni daha sık görülür. Keza bu sene de aynı durum bekleniyor.

ENSO ile PNA arasında %60 oranında doğru orantı vardır.

Aynı zamanda -PNA ile Batı Amerika’daki siklon artışı zaman zaman pozitif Kuzey Amerika dağ torklarına (+NAMT) da neden olmaktadır, buna bağlı olarak Atlantik jeti güçlenip genellikle +NAO paternini oluşturur.

PNA – NAO korelasyonu

Bu grafikte PNA ile NAO arasında ters korelasyon olduğu görülüyor.

Araştırmalara göre EP Nina kışlarında -NAO paterni daha sık oluşur. Ancak bu sene La Nina çok güçlü olmayacağından ve -PNA da beklendiği için ben NAO’nun nötr ağırlıklı olacağını tahmin ediyorum.

La Nina – NAO korelasyonu

Analog

ENSO/AO/NAO/PNA/QBO/PDO verileriyle hazırladığım analog kompozite göre;

Bu kış sezonu (Aralık-Ocak-Şubat), Azor ve İskandinavya yükseğinin aktif olması bekleniyor. Bu nedenle Batı Avrupa normalden ılık ve kurak, Balkanlar ve Türkiye ise Arktik-Sibirya bileşenli soğuk atakların etkisinde kalarak normalden soğuk bir kışı geçirecek.

İç Anadolu’nun güneyi ve Doğu Akdeniz ortalamanın üzerinde yağış alabilir, diğer bölgeler ise mevsim normallerinde yağış alacak.

Özet

Kışın ilk yarısı, ikinci yarıya göre hem daha soğuk/aksiyonlu hem de daha yağışlı geçeceğini düşünüyorum.

Aralık’ta Doğu Karadeniz merkezli, Ocak’ta ise Marmara merkezli olmak üzere toplam iki tane sert sistem bekliyorum.

Tahminimi burada bitirip gerisini Allah’a bırakıyorum.

2022-2023 kış sezonu herkese hayırlı olsun. 🙂


Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın