2022 Aralık Ayı Tahmini

Lafı uzatmadan hemen konuya giriyorum.

-ENSO/-AO/-NAO/-EPO/-PNA/-PDO klimatolojik endeksleriyle hazırladığım analog kompozite göre;

Bu Aralık’ta, endeksler ağırlıklı olarak negatif fazlarda seyredecek, Doğu Atlantik sırtı ve İskandinavya blokajı aktif olacak. Batı Pasifik merkezli MJO nedeniyle ayın ilk yarısında Batı Avrupa’ya ve Orta Akdeniz havzasına sık sık İzlanda kökenli zayıf alçak basınç sistemleri inecek, oradaki siklonlar zaman zaman yurdun batı bölgelerine de sirayet edecek, bu nedenle Aralık’ta Trakya ve Marmara ortalamanın biraz üzerinde yağış alabilir, diğer bölgelerdeki yağış durumu ise mevsim normallerinde ve yer yer kurak.

Blokajlı ve -AO bir ay olacağı için sistemler çoğunlukla Sibirya’dan gelecek ve uygun paternler oluştuğunda bu soğuk hava dalgaları Avrupa’ya da uğrayacak. Bu nedenle yurdun tamamı için normalden soğuk bir ay bekliyorum.

Aralık’ın ikinci yarısında ve özellikle son 10 günü içerisinde MJO’nun faz 7’ye geçmesi bekleniyor.

Bu durumda tropikal zorlamanın (tropical forcing) bir sonucu olarak Doğu Asya’da pozitif dağ torku görülebilir (+EAMT). Bu nedenle Pasifik Jetleri güçlenip -EPO/+PNA paternini oluşturabilir, buna bağlı olarak Doğu ABD’de artan siklon üretimi Rossby dalga kırılmasına ve nötr NAO’yu tetikleyebilir.

Şayet Aralık’ın son 10 günü içerisinde beklediğim patern değişikliği gerçekleşirse halihazırda güçlenmekte olan devasa Sibirya soğuklarının ülkemize doğru yayılması kuvvetle muhtemeldir, ve küçük bir ihtimal de olsa İstanbul sezonun ilk kar yağışını alabilir. Bu ihtimal şu anda belirsizliğini koruyor, ancak analoga göre sistemin gelme ihtimali %60.

Takip edilmesi gereken ve heyecanlı bir Aralık ayı bizleri bekliyor inşallah.


Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın