2023 Ocak Ayı Tahmini

Ilık ve kurak geçen Aralık’tan sonra herkes Ocak ayına odaklanmaya başladı, ancak verilerin hiç iç açıcı olmadığı söyleniyor. Bunun ne kadar doğru olduğu tartışılır. Şimdi ben kendi gözlemime ve araştırmalarıma dayanarak Ocak için ne var ne yok hepsini değerlendirmeye çalışacağım. Teknik detaylarla ilgilenmeyenler direkt sayfanın en altında bulunan özet kısmına geçebilir. Keyifli okumalar.

Stratosfer

Aralık’ın son haftasında MJO, stratosferi zayıflatan fazlara geçiş yaptı. Bununla beraber, tropik zorlamanın bir sonucu olarak Doğu Asya’da pozitif dağ torku meydana geldi. Bu torka bağlı olarak Pasifik jet akımları güçlenip, Kuzey ve Orta Pasifik arasındaki basınç gradyanını arttırdı. Tüm bu yaşananlar, Aleut alçak basıncın derinleşmesine vesile oldu.

Pozitif Doğu Asya dağ torku (+EAMT)

Araştırmalara göre Aleut alçak basınç, olası bir ani stratosferik ısınmanın (SSW) habercisidir.

SSW öncesi 500 mb jeopotansiyel anomalisi (sağ)

Aynı zamanda Batı Pasifik’te artan yağış/konveksiyon, gezegensel dalga aktivitelerini güçlendirip stratosfere ısı transferi gerçekleştiriyor. Bu nedenle Ocak ayında stratosfer darbe alacak ve şimdilik minör SSW bekleniyor.

Sadece stratosferi incelediğimizde, mevcut gidişat ve girdabın beklenen konumu ile benzerlik gösteren yıllarda +NAO/+BLO görülüyor. Ayrıca bu yıllarda sistemler çoğunlukla Ocak ayının ikinci yarısında gelmişti.

Stratosfer verileriyle yapılan analog

Klimatolojik Endeksler

Endekslere gelecek olursak, halihazırda pozitifte seyreden NAO’nun biraz daha pozitifte kalmasını bekliyorum, arada dalgalanmalar olsa da ortalamayı pek etkilemez. Öte yandan bu ay +EPO/+PNA/-TNH da bekleniyor.

Bu verilerle hazırladığım analog kompozite bir göz atalım.

2023 Ocak ayında örümcek ağı şeklindeki İzlanda siklonlarını sık sık göreceğiz. Azor’un aktif olmasını bekliyorum, ancak ayın ilk 10 gününde +NAO nedeniyle yüksek basınç pide gibi üstümüze yatacak.

Devamında NAO’nun biraz zayıflamasıyla beraber İzlanda kökenli yağışlı sistemler Avrupa’ya sirayet edecek ve zaman zaman yurdumuza da ulaşacak, ancak yine de yetersiz kalacak.

Ayın ikinci yarısında Azor yükseğine İskandinavya blokajının da eşlik etmesini bekliyorum, bu süreçte sayısal modellerde çılgın senaryolar ortaya çıkabilir.

Özet

Ülke genelinde sıcaklık ortalamanın üzerinde seyredecek, yani geçen seneye göre daha ılık olacağını tahmin ediyorum.

Orta ve Doğu Karadeniz hariç, geri kalan bölgeler için normallerden kurak bir ay olacak. Özellikle Batı bölgeler adına kurak bir sonbahar ve Aralık’tan sonra, maalesef Ocak’ta da kuraklığın devam edeceği tahmin ediliyor.

Ayın ilk yarısında İstanbul için kar beklentim yok. Doğu bölgeler ara ara zayıf sistemler alabilir, o da anca dağlara ve yaylalara kar yapar.

Lakin ayın ikinci yarısında şartlar biraz daha lehimize dönüyor ve endekslerdeki dalgalanmalar nedeniyle, karlı sistemler için durumlar daha müsait hâle gelecek.

Kısacası 15-31 Ocak 2023 periyodunda Marmara ve Karadeniz sahili için örtü yapabilecek potansiyelde karlı sistem ihtimali var.

Bu ay suyu her zamankinden daha çok tasarruflu kullanmamız gerekir. İnşallah bu kadar beklediğimize değecek ve barajları tekrardan dolduran bir sistem gelir.

Hepinize güzel ve sağlıklı bir sene diliyorum.


Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın