2023 Şubat Ayı Tahmini

Öncelikle herkesin anlayacağı dilden özet geçelim, teknik detayları ve tahminimde kullandığım yöntemleri merak eden varsa okumaya devam edebilir.

Tahminime göre;

  • Arada dalgalanmalar olsa da Şubat’ta sıcaklık mevsim normallerinin altında seyredecek.
  • Ayın ilk yarısında zayıf-orta kuvvette sistem(ler), ikinci yarısında daha kuvvetli bir sistem beklenebilir.
  • Anadolu’nun tamamı, Orta ve Doğu Karadeniz normallerin üzerinde, Ege ve Marmara ise normallerin biraz altında yağış alacak.
  • Şubat’ta geçen aylara nazaran kışı daha derinden hissedeceğiz.

Analiz

Ocak’ın son günlerinde gerçekleşen minör SSW sayesinde Polar Vortex (PV) biraz zayıflayacak ve Avrasya’ya kayacak. Troposferik PV’in konumu ise Grönland-Sibirya arasında olacağı tahmin ediliyor. Bu sebeple Şubat +NAO etkisinde geçecek.

Stratosferik PV darbe aldığında, Stratosfer-Troposfer eşleşmesi, bir diğer deyişle bu darbenin etkilerinin troposfere de yansıması için gereken süre genellikle 10-14 gündür. GFS’e göre bu olay 12 Şubat’tan sonra gerçekleşecek. Yani o tarihten itibaren troposferde sirkülasyon zayıflayabilir.

Şubat’ın ilk yarısında MJO Hint Okyanusu’nda faaliyet gösterecek, bu nedenle kutup kökenli zayıf-orta kuvvette soğuklar bizi ziyaret edecek ve özellikle Anadolu’ya bol yağış getirecek. Bu süreç içerisinde Marmara merkezlerinde de mevsimin ilk kar yağışı görülebilir.

Ayın ikinci yarısında ise MJO’nun Batı Pasifik’e geçmesi bekleniyor. İstatistiklere göre bu durumda daha kuvvetli bir sistem inebilir.

Öte yandan ECMWF’nin tahminlerine göre ayın ikinci yarısında İskandinav yükseği sahneye çıkabilir, bu da sistem için bir avantaj daha.

Analog

Çeşitli verileri harmanlayarak oluşturduğum analog tahminim ise şu şekilde:

Burada yine daha güçlü bir sistemin Rusya üzerinden bize gelebileceğini görüyoruz.

Kısacası gerek PV, gerek MJO, gerekse analog ve sayısal modeller olsun hepsi Şubat’ın ikinci yarısı için daha sağlam bir sistemin varlığını gösteriyor.

Sistemlerin son ana kadar değişebileceğini bu sene hepimiz gördük. Bu yüzden bu tahminde sadece sistem ihtimallerinden bahsettim, sahiller kar alır mı ona vade yaklaşınca bakacağız inşallah.


Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın